Isıtma

Doğalgaz Çift Yoğuşmalı Kombi

Gaz halindeki bir maddenin bulunduğu alana ısı vererek sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir. Doğalgazın yanması sonrasında ortaya çıkan ve baca yardımı ile dışarı atılan baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjör özelliği sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttırmaya çalışan cihazlara yoğuşmalı kombi denir. Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi çeşitleri, bu konuda örnekler arasında yer alır.

Çift yoğuşmalı kombilerin verimi, klasik kombilere göre daha yüksektir. Bu açıdan, daha düşük yakıt tüketimi sunar. Düşük baca gazı sıcaklıklarına sahip olan yoğuşmalı kombiler, alev boyunu ihtiyaca göre ayarlar. Aynı zamanda, dur/kalk yapmadan modülasyonlu olarak çalışır. Fan modülasyonu sayesinde, gaz miktarına bağlı olarak yanma verimi elde edilir. Bu şekilde, sessiz çalışma sağlanır. Daha düşük emisyon ile daha çevrecidir.

Yoğuşmalı Cihazlar

Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi, kaliteli ürünler arasında yer alır. Fiyatı yüksek olan ürün, her zaman kaliteli ürün anlamına gelmez. Satın alırken klasik kombilere nazaran, daha az fark ödersiniz. Ancak yapacağınız tasarruf sayesinde, kısa sürede ödediğiniz farkı geri alırsınız.

Yoğuşmalı cihazlar, ileri teknoloji ürünlerdir. Bundan dolayı marka ve üretici firma çok önemli. Daha az arıza ihtimali vardır. Ancak yine de servis ağı güçlü bir firma tercih edilmelidir. Yoğuşmalı kombi, klasik kombilere nazaran daha düşük gaz sarfiyatı yapar. Bundan dolayı, ilk yatırım maliyetini 1-3 yıl gibi kısa bir sürede amorti eder. Bu şekilde, daha az doğalgaz faturası ödeyip kara geçebilirsiniz. Yoğuşmalı kombiler, radyatörlü sistem gibi her türlü ısıtma sistemine uygundur.

Doğalgaz Çift Yoğuşmalı Kombi Ne Kadar Alanı Isıtır?

İstanbul şartlarında olan ve izolasyonu kötü olmayan normal dairelerde pratik olarak hesaplanmış ısıtılabilecek alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • 140 m²’ ye kadar 20.000 kcal/h
  • 200 m²’ ye kadar  26.000 kcal/h

50 derecenin altında çalışan normal kombilerde verim neredeyse %79’a kadar düşer. Ancak, yoğuşmalı kombilerde ise bu rakam %109’a kadar çıkar. Bu açıdan, %30 tasarruf etmenizi sağlar.

Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi montajını teknik personeline yaptırmalısınız. Personel, bu konuda eğitim almış teknik bilgilere hakim olmalıdır. Ayrıca, dağıtım şirketinin teknik şartnamesine uygun şekilde yapılmalıdır. Yoğuşma esnasında, yoğuşma suyunun ortamdan güvenle tahliyesi için yoğuşma suyunun kapalı gidere bağlanması zorunludur. Yoğuşmalı kombi balkona takılırsa, balkonun kapatılması gerekir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın kombi için belirlediği ömür 10 yıldır. Yoğuşmalı cihazı daha uzun da kullanabilirsiniz. Her yıl kış öncesi ücreti karşılığında gerekli bakımları kendisine özel servise mutlaka yaptırmalısınız. Garanti süresi, markasına bağlı olarak 2-10 yıl arasında değişir. İsteğinize bağlı olarak, ek garanti süresi de satın alabilirsiniz.

Yarı yoğuşmalı kombi çeşitlerinde, mevcut yapının içerisine bir eşanjör ilave edilir. Bu şekilde üst düzey verim sağlanmış olur. Tam yoğuşmalı kombi çeşitlerinde, özel bir yapı içerisinde yoğuşma sağlanır. Buna özel yanma odası tasarlandığı için verim daha yükseklere kadar çıkabilir. Öncelikli olarak bilmeniz gereken, daha az doğalgaz harcayarak daha fazla ısınma sağlayacağınızdır. Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi kullanımı, yüksek verimlilik sunar.

Neden Doğalgaz Çift Yoğuşmalı Kombi?

Tam yoğuşmalı ile yarı yoğuşmalı kombi arasında, bazı farklar bulunur. 2018 yılında çıkan EPDK kanununa bağlı olarak, yalnızca tasarrufu ve performansı yüksek olan kombilerin üretimine izin verildi. Buna göre, normal Hermetik ve bacalı kombi üretimleri durduruldu. Bu tarihten sonrasında, sadece yoğuşmalı kombi üretimi devam etmektedir.

Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi, tasarrufuna ve performansına bağlı olarak bu ismi alır. Çift yoğuşmalı kombi çeşitleri, Premix eşanjörlüdür. Yani yakıt ve havayı önce karıştırır. Sonrasında, en verimli şekilde yanmanın olmasını gerçekleştirir. Yarı yoğuşmalı kombi çeşitlerinde, kombiler 3 eşanjörlüdür. Baca kısmında üçüncü eşanjörü bulunur. Bu sayede, baca gazının ısısını kullanır. Böylece, tesisatın ısınmasını sağlar. Kombiler, bu şekilde tasarruf yaparlar.

Her iki kombinin de çalışma şekli aynıdır. Ayrıca, her ikisinin hermetik olarak baca çıkısı bulunur. Buna ek olarak, her iki kombiden de yoğuşma suyu akar. Bu nedenle baca eğimleri yukarı doğru meyilli imal edilir. Kurumlarda tam yoğuşmalı ile yarı yoğuşmalı olarak cihazların ayrımı yapılmaz. Montaj ve değişim işlemlerinde de her iki kombi için herhangi bir fark yoktur. Burada tek fark, enerji anlamında sağladığı tasarruftur. Doğalgaz çift yoğuşmalı kombi, daha fazla tasarruf sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir