Boru kelepçeleri

Boru kelepçeleri veya boru sabitleme elemanları, bir yüzeye bitişik veya, açıktan giden yatay, tavandan, zeminden veya dikey olmak üzere asılı boruları sabitlemek için kullanılır.
Boruların güvenli bir şekilde sabitlenmesini sağlamak ve aynı zamanda oluşabilecek herhangi bir boru hareketine veya genleşmesine izin vermemek için kullanılırlar.
Tesisatın sonradan bir sorun çıkarmaması için doğru boru kelepçesinin kullanılması çok önemlidir. Boruları sabitlememek bir binada önemli ve masraflı hasara neden olabilir, bu yüzden doğru bir şekilde yapılması önemlidir.

Kelepçe Çeşitleri

  • Trifonlu kelepçe
  • Uzun trifonlu kelepçe
  • Somunlu kelepçe
  • Ağır yük kelepçesi
  • Sprink – armut kelepçe
  • Kollektör kelepçesi
  • PVC  boru kelepçesi
  • PP-R kelepçe
  • Dübel – Vida

Standart boru kelepçeleri (Trifonlu uzun/kısa kelepçeler, somunlu kelepçeler)

Standart kelepçeler tipik olarak kelepçenin her iki tarafında bir tane olmak üzere iki vida kullanılarak sabitlenir. Uygulamaya bağlı olarak lastikli veya lastiksiz olabilirler vidalı kelepçeler genelde 6” e kadar üretilmektedir. Somunlu kelepçeler ise 10” e kadar üretilmektedir.

Ağır yük boru kelepçeleri

Ağır yük kelepçeleri,  ağır yük desteğinin gerekli olduğu yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İç ve dış mekanlarda kullanılabilirler ve hem lastikli hem de lastiksiz olarak mevcutturlar.

Plastik boru kelepçeleri

Plastik kelepçeler çoğunlukla plastik borularda  kullanılır. Hafif yükler ve daha küçük çaplı borular için mükemmeldir. Hızlı kurulum süreleri nedeniyle çok sayıda kelepçenin gerekli olduğu işler için de mükemmeldir.
Boruyu herhangi bir ek sabitleme olmadan basitçe sabitleyebilirsiniz.

Boru kelepçeleri nasıl çalışır?

Standart kelepçeler , kelepçenin her iki tarafında birer tane olmak üzere iki vidayı yerine sabitleyerek çalışır. Standart kelepçelerin daha gelişmiş versiyonları, daha hızlı sabitleme için tek vidalı olarak üretilmektedir.
Plastik kelepçeler farklı şekillerde çalışabilir.  Genellikle bir vida  ile duvara sabitlenir ve boruyu kelepçeye itersiniz ve ultra hızlı ve güvenli sabitleme için kendi kendine kapanır.
Boru askıları veya U Cıvataları borunun kelepçenin alt bölümüne oturmasına olanak sağlar. Askı tipik olarak üstte bir payanda parçasına sabitlenir.

Hangi boru kelepçeleri en iyisidir?

Bir iş için en iyi boru kelepçesini seçmek söz konusu olduğunda, ‘tek beden herkese uyar’ çözümü yoktur. Aslında, en iyi bağlantıların seçilmesi her benzersiz kurulum ortamına ve uygulama gereksinimlerine bağlıdır.

Kelepçe seçerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Sıcaklık

Sıcaklık değişimleri boruların genişlemesine ve büzülmesine neden olabilir. Sıcaklık değişimleri nedeniyle boru hareketini hesaba katmak için doğru sabitleme ve kelepçeler kullanılmazsa, montaj başarısız olabilir ve binaya zarar verebilir.
Termal genleşmeyle başa çıkmak için doğru kelepçeleri seçmeden önce, önce boru tesisatındaki termal genleşme seviyesini hesaplamanız gerekir.

  • Ağırlık

Tüm boru kelepçeleri maksimum yük taşıma kapasitesine sahiptir, bu da gerekli yükü desteklemek için uygun bir kelepçe seçmeniz gerektiği anlamına gelir.
Örnek olarak, boruların düzgün şekilde sabitlendiğinden emin olmak için yüksek güvenli çalışma yüküne sahip özel ağır hizmet tipi boru kelepçeleri gerekebilir . Bunlar, daha fazla güç alabildikleri için kelepçeler arasında maksimum ara mesafelerine ulaşmanıza yardımcı olur.

  • Malzeme Cinsi

Farklı malzemelerden yapılmış borular belirli senaryolarda çok farklı tepki verecektir. Örneğin, birçok farklı tipte plastik boru vardır (PE, PVC, PA, PP vb.). Her biri farklı bir sıcaklık direncine ve yağlar, gresler, asitler, klor vb. Kimyasallara karşı farklı direnç seviyelerine sahiptir. Bu, ne tür kelepçenin kullanılması gerektiğini etkileyebilir.
Örneğin, plastik borular genellikle lastikli bir metal kelepçe veya plastik kelepçe ile sabitlenmelidir. Plastik bir boru için, lastiksiz bir metal kelepçe korozyona neden olabilir.
Sonra farklı metal boru türleri vardır. Çelik, demir, bakır vb. Bu, ne tür bir boru kelepçesinin kullanılabileceğini belirler, örneğin; iki metal reaksiyon göstereceğinden bakır boruyu sabitlemek için paslanmaz çelik boru kelepçeleri kullanılamaz. Bu nedenle naylon kaplı veya plastik kelepçe kullanılmalıdır.

  • Boyut

Borunun boyutu ihtiyacınız olan kelepçe tipini etkileyecektir, çünkü tüm kelepçeler sadece belirli minimum ve maksimum çaplarda mevcut olacaktır. Örneğin, tek vidalı kelepçeler genellikle bir tarafa menteşe açmak zorunda oldukları için daha sınırlı bir boyut aralığına sahiptir, bu nedenle daha küçük borulara uygundur.
Daha büyük borular genellikle daha büyük boyutlara ve daha ağır yüklere uyacak şekilde üretilen iki vidalı kelepçeye , geleneksel tespitlere veya ağır hizmet kelepçelerine ihtiyaç duyar .

  • Çevre şartları

Boru kelepçenizin takılacağı ortam, kullanmanız gereken kelepçe türünü etkileyebilir. Örneğin, kurulum harici ve hava koşullarına maruz kalırsa, bu önemli bir husustur ve büyük olasılıkla korozyon direnci için özel bir kaplamaya sahip bir boru kelepçesi gerektirecektir. Standart boru bağlantılarımızın birçoğu, dış mekan kullanımı için korozyona dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.
Kimyasal bir ortamda veya yüzme havuzu gibi ıslak bir ortamda kullanacaksanız özel bir plastik kelepçeye ihtiyacınız olabilir .

  • Özel gereksinimler

Bazı inşaat projelerinin gürültü yalıtımı veya hızlı kurulum ihtiyaçları gibi özel gereksinimleri olabilir. Bu durumlarda, kullanılabilecek uzman kelepçeler vardır.
Örneğin, boru kelepçelerini mümkün olduğunca çabuk takmak gerekirse, alet gerektirmeyen bir vida kelepçesi iki vida kelepçesinden daha iyi olacaktır.
Ses yalıtımı için, kauçuk astarlı boru kelepçeleri ses yalıtımı sağlayacaktır. Lastikli kelepçelerin çoğu sertifikalı ses yalıtımı seviyelerine sahiptir.