Deprem Vanaları
Deprem Vanaları
Deprem Vanaları
Deprem Vanaları
Deprem Vanaları
Deprem Vanaları
Deprem Vanaları ‘nın temel amacı, bir deprem durumunda evinize gelen gaz akışını kesmektir. içinde gaz akışını sağlayan ve engelleyen mekanizma vardır. Farklı üreticilerin gazı kesmek için kendi benzersiz yöntemleri vardır, ancak hepsi esasen aynı şekilde çalışır.
Deprem Vanaları
Sismik vanalar depremlerin sebep olduğu yer sarsıntısı ile tetiklenir. Sallama, vananın belirlenmiş kapatma noktası seviyesine ulaştığında (genellikle Richter Skalasında yaklaşık 5.2-5.4 civarında), vana otomatik olarak evinize gelen gaz akışını durduracaktır. Yangın veya patlama tehlikesi olmadığını belirledikten sonra, gaz akışını yeniden sağlamak için vanayı manuel olarak kurmanız gerekmektedir.
Mekanik deprem vanaları depremden sonra kaçak gazın sebep olacağı bir yangını önleyeceği için önemlidir. Sismik valfler basit, tutarlı ve doğruluk ilkesi ile çalışır.
Türkiye’de deprem tehdidi bilimsel bir gerçektir. Bir deprem olması halinde, yapıları besleyen doğal gaz hatları da dahil olmak üzere yapılarda ve mülklerde büyük çapta hasara neden olabilirler. Depremler sırasında doğal gaz hatlarındaki deformasyonlar muhtemeldir ve depremin kendisinden daha zararlı yangınlara ve hatta patlamalara neden olabilir. Deprem gaz kapatma vanası takıldığında, deprem durumunda bu yangınlar ve patlamalar kolayca önlenebilir.
Deprem Vanası Çeşitleri
- Elektronik Deprem vanası
- Mekanik deprem vanası
Elektronik Deprem vanası
Elektronik deprem vanası tek başlarına görev yapamazlar, bir tane selenoid vana ile birlikte kullanılabilirler. Doğrudan enerji besleme hattına bağlanırlar bunun yanında elektrik kesintilerine karşın içlerinde akü bulunmaktdır.
Mekanik deprem vanası
Mekanik deprem vanaları doğrudan tesisat hattına bağlanır, tek başlarına görev yaparlar. 2″ e kadar dişli bağlantı kullanılır. 21/2″ ve üstü çaplar flanşlı olarak üretilir. Dikey, yatay modelleri mevcuttur.
Türkiye’de deprem vanası üreten başlıca markalar şunlardır;
ESKA (Mekanik)
FAY (Mekanik)
FRS (Mekanik)
SİSMİK (Elektronik)
İTEK (Elektronik )