Tesisat Ekipmanları

Emniyet Ventili veya Emniyet Valfi Nedir ?

Emniyet ventillerinin genel olarak ısıtma sistemlerinde, kalorifer sistemlerinde, boyler tesisatlarında sıhhi tesisat sistemlerinde ve su ısıtma sistemlerinde kullanımı sağlanır. Bunun yanı sıra basınç tankları ve eşanjör gibi bazı ekipmanların korunmasına da yardımcı olur. Emniyet ventili, kombi basıncı belli bir değerin üzerine çıktığı zaman suyun kontrollü bir biçimde tahliye edilmesini sağlar. Bu vanalar kombi basıncının 3 barı geçmesinde açılır. ( Kaç bar olması gerektiği sistemden sisteme değişkenlik gösterir. )  

Eğer ki kombiniz de basınç yükselme sorunu var ise emniyet ventili kendiliğinden devreye girer. Emniyet valfi devreye girince kombide ki fazla su dışarı çıkar. Bu durumda su akıntısı problemi oluşabilir.  

Emniyet Valfi Yapı Özellikleri Nelerdir? 

Boşaltma ağzı, bağlantı ağzından bir çap büyük tasarlanmıştır. Bunun için hızlı ve etkili boşaltım sağlamaktadır. Valf içerisinde ki membran aşınma ve ısıya karşı dirençlidir. Ayrıca ventil yayı paslanmaz çelikten üretilir. 

Emniyet Ventili Çalışma Prensibi 

Emniyet valfleri, tesisata bağlanmadan önce doğru ölçü ve ayar basınç değerlerine sahip ürünler seçilmelidir. Bu ürünleri nerden temin edebileceğinizi bilmiyorsanız dogalgaz.net sitesine göz gezdirebilirsiniz. İhtiyacınız olan ve olabilecek her malzeme mevcut. 

Emniyet valflerinin hem seçimi hem montajı yetkili bir teknik personel tarafından yapılmalıdır. Vanaların kazan dairesinde; kolay ulaşılabilir, kazanın üstünde en üst noktasına veya kazanın hemen yanında ki sıcak su hattına montelenmesi önerilir.  

Düz ve yatık biçimde monte edilebilir. Ancak baş aşağı olacak şekilde edilmemelidir. Sıcak sulu boyler sistemlerinde ise boylerin soğuk su girişine bir boyler 10 bar emniyet valfi takılmalıdır. Boyler hacmine göre valf büyüklüğü belirlenir. Kurulum sırasında su tahliye akışının, ürünün üstünde ki ok işaretine doğru olmasına dikkat edilmelidir.  

Giriş tarafı borulama mesafesi 1 metreyi kesinlikle geçmemelidir. Emniyet valfi önüne kesit daraltıcı vana, kapama vanası, pislik tutucu vb. ürünler de monte edilmemelidir. Emniyet ventilinin tahliye boru çapı, tahliye ağız çapı kadar olmalı ve çok hafif bir eğim ile monte edilmelidir. Bu şartlar da tahliye borusunun uzunluğu en fazla 2 metre kadar olabilir ve maksimum iki adet dirsek içerebilir. Eğer tahliye borusunun daha uzun olması gerekirse çapı bir çap büyütülebilir. 

Emniyet Valfi Nasıl Çalışır? 

Emniyet valflerinin çalışma sistemi iki zıt kuvvetin dengesi esasına dayanıyor. Bu kuvvetlerden ilki; sıkıştırılmış bir yayın uyguladığı baskı kuvveti, ikincisi ise; akışkan basıncın diyafram üstüne uyguladığı kuvvet. Kapalı devre sisteminde ki akışkan basınç kuvveti, yayın baskı kuvvetini yendiği zaman diyafram kalkış gösteriyor. Ardından zemin ile diyafram arasından suyun geçmesine müsaade ediyor. Bu sayede su tahliyesi başarılı bir şekilde gerçekleşir. Sistemde ki basıncın da basınç sınırını geçmesi önlenir. 

Basınçlı kaplar ile ilgili alınması gereken emniyet kuralları içinde, basınçlı kap genelde iki adet emniyet valfi ile techiz edilmektedir.  

Emniyet Ventili/Valfi Görevleri Nelerdir? 

Emniyet valfi sistemlerde güvenlik açısından da büyük önem taşıyan bir vanadır. Emniyet ventilinin birden çok görevi vardır. Bunlardan ilki; sistem basıncındaki değerlerin yükselmesi ve basıncın artması gibi durumlarda sisteme gaz, sıvı ve buhar tahliye eder. Bu noktada da basınca müdahaleyi gerçekleştirir. Emniyet ventili; sistemleri basınç yükselmesine, dolayısıyla patlamaya karşıda koruyan mekanik fonksiyonlu cihazlar diyebiliriz.  

Ara ayarı gerekmez ve belirlenen proses şartlarında sistemi koruma görevi yapar. Görev bitince ise seçilen tipe bağlı olarak kapama görevi yaparlar. Bu açma kapama sırasında, sistemin ihtiyacı olan basıncı aynı oranda tutması gereklidir. Yani şöyle ki kapama basıncı hiçbir zaman kesinlikle işletme basıncının altında olmamalıdır. Emniyet valflerinin dizaynı genel olarak gaz ve buhar akışkanlarda açma basıncının %10, sıvı akışkanlarda %20 altına düştüğünde kapama görevini otomatik olarak yapacak şekilde ayarlanır. Emniyet valflerinde açma kapama özelliklerini verecek üç genel tip bulunuyor. Bunlar;  

1) Tam Kalkışlı Emniyet Ventilleri: Ayar basıncının yaklaşık %5 kadar üzerine çıkıldığında aniden konstrüktif öngörülen maksimum açılmayı sağlayan tip. Bu eleman olmadan emniyet valfi%90 kapasite kaybına uğrar. Sonuç olarak da basınç yükselerek sistemin patlamasına sebebiyet verir. 

2) Oransal Kalkışlı Emniyet Ventilleri: Basınç artışı olmaksızın ani açılma strokun %10 kadar üzerine oransal emniyet ventili açar. Böylece öngörülen maksimum debiyi dışarı atar. Ani kalkış elemanı bulunmadığı için sınırlı debi atışlarında kullanılabilir. 

3) Normal Emniyet Ventilleri 

Emniyet Ventili Terimleri 

İşletme Basıncı: Basınçlı kap içinde kabul edilen basınçtır. Ayar basıncın altında yer alır. İşletme basıncı genellikle, emniyet ventili kapama basıncının altında tutulur. Maksimum işletme basıncı ise basınçlı kabın imalatçı etiketinde belirtilmiş olan maksimum basınçtır. 

Vana Anma Basıncı: Bir boru sistemini oluşturan parçaların ölçüsel ve mekanik özelliklerine bağlı olarak tanımlanan referans değeridir. 

Ayar Basıncı: Ventil diski denilen diskin açılmaya başlaması anında ki basınca denir. 

Tam Açma Basıncı: Emniyet valfinin tam tahliye esnasında ki basınçtır. 

Kapama BasıncıEmniyet valfi diskinin tekrardan site oturması anında ki basınçtır. 

Karşı Basınç: Emniyet valfinin çıkış tarafında ki basınca denir. 

Basınç Yükselmesi: İlk açma basıncı ile tam açma basıncı arasında oluşan basınç farkıdır. Basınç sık sık 2,5 veya 3 barın üstüne çıkıyor ise bu bir problem olduğunu gösterir. Güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Ancak haftada 1,5 bardan 2 bara yükselir ise bu normaldir. 

Basınç Düşmesi: Basınç yükselmesinin tersi olarak ilk açma basıncı ile kapama basıncı arasında oluşan basınç farkıdır. Basınç düşmesinin 2-3 ayda bir olması normaldir. Ancak sık sık basınç düşmesi yaşıyorsanız bu tesisatta bir kaçak olduğu anlamına gelebilir. 

Çalışma Basıncı Farkı: Basınç yükselmesi ile basınç düşümü değerlerinin toplamıdır. 

Emniyet Ventili Arızaları 

Emniyet ventili kombinin en önemli parçalarından biridir. Emniyet altında tutulması gereken basınç sistemini müsaade edilmeyen basınç yükselmelerine karşı korur. Bu sebeple kombi emniyet valfi ile ilgili herhangi bir arıza ile karşılaşırsanız yetkili bir teknik servisten yardım almanız gerekebilir. Her kombiye uygun olarak dogalgaz.net üzerinde pek çok emniyet ventili çeşidi mevcut. Örneğin düz emniyet ventili fiyatı dogalgaz.net sitesi üzerinde 75 TL’den başlarken diyaframlı emniyet ventili fiyatı 29 TL’den başlıyor. 

Pek çok kombi parçasında olduğu gibi zaman içerisinde emniyet ventilinde de bazı arızalar meydana gelebilir. Bu arızalar genellikle su akıtma problemiyle baş gösterir. Çünkü eğer emniyet valfi arızalanmış ise ya kombi ya da emniyet valfi sadece su akıtır. Emniyet ventili devreye girdiği vakit kombiden su akıyor ise bunun nedeni emniyet ventilinin pislik ile tıkanmış olması olabilir. Ancak her su akıtma problemini de emniyet ventiline bağlamamak gerekir. 

Arızalı bir emniyet ventilinin tamiri de olmaz. Sorunu çözmek isterseniz yenisi ile değiştirebilirsiniz. Dogalgaz.net tam da bu noktada yardım alabileceğiniz bir site. İçerisinde kombiye dair her şeyi barındırdığı gibi çeşit çeşit emniyet ventilleri de bulunuyor. Bunlardan bazıları; tam kalkışlı, flanşlı emniyet ventilleri, oranşlı emniyet ventilleri, oransal kalkışlı emniyet ventilleri vs. gibi pek çok seçenek bulunuyor. Bu noktada aradığınız kalite ve güveni dogalgaz.net ile bulabilirsiniz.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir