Pelet Nedir? Pelet Sobası ve Kazanları

Pelet Nedir Pelet Sobası ve Kazanları 2023

Pelet Nedir ?

peletPeletler, ağaç işleme endüstrisinin atıkları ve sıkıştırılmış tarımsal atıklarından üretilen silindirik şekildeki bir yakıt türüdür.

Dizel yakıt, kömür ve yakacak odun için değerli bir rakiptir. Bunlar, özel alanlarda yanma için kullanılan küçük silindirik topaklardır. (kalorifer kazanları, kalorifer sobaları, normal sobalar vb.) Bu yakıt türü ülkemizde ve Avrupa’da uzun süredir başarıyla kullanılmaktadır. Fosil yakıtlara göre çevre dostu olması en önemli avantajıdır.  Evsel kazanlar için kullanılan peletlerin çapı 6-8 mm’dir. endüstriyel kazanlar 10 mm çapa kadar daha büyük granüller yakılır. Uzunluk genellikle 5 ila 70 mm arasında olabilir.

Pelet üretimini tanımlayan temel yönetmelik belgesi, 30.09.2021 tarihli TS EN ISO 17225-2  standardıdır.

Avrupa Birliği standardı EN 14961-2’dir. Üç sınıf granül yakıt vardır.

  1. ENPLUS-A1- en yüksek derecesi, çapı 8.00 mm’ye kadar, %0,70’e kadar kül, diğer adı “granül beyaz”;
  2. Enplus-A2-%1.50’ye varan canlılığa sahip, endüstriyel topuklar olarak da bilinen karışık ahşap türlerinden oluşabilir;
  3. EN -B – standart kalite, kül %3,00’e varan, tarım ürünlerinden elde edilen alternatif.

Yakıt taneleri üretiminde kullanılan ürünlerden bazıları şunlardır;

  • Talaş, Yonga
    pelet nedir
    Pelet nedir
  • Ağaç sanayi atıkları
  • Fındık Kabuğu
  • Kozalak
  • Ahşap tahtalar
  • Ayçiçeği kabuğu
  • Çeşitli tahıllar
  • Mısır ve koçanı

Peletlerin en önemli avantajları

  • Çevre dostu olan bu kaynak yakıldığında, çeşitli ahşap atıkların doğal çürümesi sırasında oluşan miktarlara eşit miktarda karbondioksit salınır.
  • Diğer katı yakıt türlerine göre kendiliğinden yanmaya daha az meyillidir optimum nem (kütüklerde %30-50 ile kıyaslandığında %8-10) ve yoğunluk (odunlardakinden bir buçuk kat daha fazla)
  • Mükemmel ısı – tutuş kapasitesi, 3.500 kW/h termal enerji üretimi için bir ton pelet yeterli;
    sürekli ve çok yüksek toplu yoğunluklu, lojistik, yükleme ve nakliyesini kolaylaştıran
  • Yapının şekil ve boyuttaki tekliği, kazanlarda yakıt topuklarının yükleme, yükleme ve yakma işlemlerini otomatikleştirmenizi sağlar.

Pelet dezavantajları

Normal katı yakıtlı (odun, kömür) kazanlara göre ilk kurulum maliyetleri fazladır. Ülkemizde pelet yakıtının üreten firmalar az olduğu için şu an için pelet fiyatları değerinin üstünde satılmakta.

Pelet Yakıtlı Isıtma Cihazları

Pelet sobası, pelet kazanı, kat kaloriferi veya pelet yakıtlı ısıtıcılar ile ilgili aradığınız birçok soruya bu makalemizde cevap bulabilirsiniz.

Bu cihazlar genel anlamda bağımsız bir bölümü veya merkezi ısıtma sistemi olarak müstakil daireler, dublex daireler, iş yerleri ve ofislerin ısıtılması için sulu sistemle yani radyatörle veya yerden ısıtma sistemiyle kullanılır.

Neden bir biyokütle ısı kazanı seçmelisiniz?

Pelet ısıtma sistemleri, gaz veya sıvı yakıtlı ısıtma sistemlerine göre çevre dostu bir alternatiftir. Genelde ısıtma sistemlerinde kullanılan odun veya kömür gibi katı yakıtla çalışan kazan veya soba gibi cihazlar ile karıştırılmamalıdır. Biyokütle yakıtların kullanılması diğer katı yakıtlara göre kolay ve temizdir.

Pelet üretimi için hiçbir ağaç kesilmez, Kereste endüstrisindeki hasarlı kereste, talaş ve atık ürünlerin yüzde 90’ı pelet imalatlarında kullanılabilir. Bu hem iklim dostu hem de bölgesel döngüsel ekonomi için çok iyi bir kazanımdır. Bu nedenle biyokütle ısıtma sistemleri iklim korumasına değerli ve etkili bir katkı sağlar.  Ayrıca  alt beslemeli brülörlerle çalışan cihazlar oldukça verimli bir şekilde yakıldığı için özellikle düşük maliyetlidirler.

Pelet sobasının işleyişi, odun sobasınınkine benzer  kütükler yerine topaklar yakılır. İç mekan Pelet sobası, çoğunlukla oturma odası olmak üzere bir odaya kurulur.

Enerji verimliliği, hammaddeye bağlıdır. Çoğu pelet odundan yapılır, ancak mısır koçanlarından tutunda saman ve tarımsal birçok atıktan da yapılabilir.

Pelet sobaları ile klasik odun, kömür sobaları gibi sadece kurulan alanı ısıtabilirsiniz bunun yanında tüm evi enerji tasarruflu bir şekilde sulu sistem kalorifer tesisatı bağlantısı yaparak ısıtabilirsiniz. Ayrıca kullanım suyu dediğimiz banyoda, mutfakta ve diğer bölümlerde kullanılan sıcak suda elde edilebilir. 

Pelet Sobasının Odun, Kömür veya diğer katı yakıtlı cihazlardan farkı nedir ?

Pelet Nedir? Pelet Sobası ve Kazanları | pelet kazani | Isıtma
pelet kazanı

Odun sobası, pelet sobası kadar iyi ve rahat bir şekilde ısıtır. O zaman fark nedir? Ancak, peletlerle ısıtma kısmen otomatiktir. Peletlerin saklanması ve sobaya yüklenmesi daha kolaydır . Ayrıca termostatı kullanarak yanma sürecini düzenleyebilir ve sobayı açıp kapatabilirsiniz. Buna değer sadece rahat sıcaklık değil. Pelet sobaları başka ne gibi avantajlar sunar?

Pelet Sobasının Avantajları ?

Bir pelet sobasının gerçekten harcanan paraya ve zamana değip değmeyeceği birçok bileşene bağlıdır. Önemli iki nokta diğer yakıtlara göre daha ekonomik ve daha temiz bir yakıttır, temiz yanmaya sahip olduklarından, hoş bir iç mekan ikliminin ve temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Pelet Sobası Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

İster tek bir odayı ısıtmak için pelet sobası alın ister tüm evi ısıtmayı planlıyor olun, odanın büyüklüğünü kesinlikle göz önünde bulundurun.

Pelet Nedir? Pelet Sobası ve Kazanları | Pelet kazan ic yapisi | Isıtma
Pelet kazan iç yapısı

alısınız. Oda büyüklüğü 40 m²’den küçük ise büyük bir pelet sobasına ihtiyacınız yoktur . Her zaman hesaba katmanız gereken bir temel kural vardır kilovat çıkışı ne kadar büyükse, o kadar fazla oksijen gerekir. Hepsi uyumlu olmadığı için baca tipini de göz önünde bulundurmalısınız. Kurulumu bir baca temizleyicisi ile tartışmak en iyisidir. Doğru modeli bulmak için uzmanlara da danışabilirsiniz. Tasarım için – sadece resim galerimizden fikir alın!

İhtiyacınız olan cihazı seçmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayıp bize ulaşın.

Sorularınız için lütfen buraya tıklayın.

Nereye Kurabilirim ?

Pelet yakıtlı cihazların iç mekan ve dış mekana kurulabilen modelleri mevcuttur. İç mekana kurulan cihazlara genel anlamda pelet sobası denmektedir, sadece bulunduğu ortamı ısıtabilir veya sulu kalorifer sistemine entegre edilip tüm evi ısıtabilir. Dış mekana kurulan ısıtma cihazlarına genel anlamda Pelet kazanı denmektedir. Bu kazanları evin dışında kapalı bir ortama kurulmaktadır.

Pelet yakan cihazlar manuel mi otomatik mi?

Hem yarı hem de tam otomatik pelet ısıtma sistemleri mevcuttur.

  • Tam otomatik pelet sobaları ve kazanları; peletlerin gerektiğinde kazana taşındığı bir vidalı konveyör veya bir emme konveyör sistemi aracılığıyla bir depolama odasına veya tanka veya siloya bağlanır. Kullanım kolaylığı, geleneksel bir gaz ısıtma sistemine benzer. En az doğalgaz  veya sıvı yakıt ile ısıtma yapan sistemler kadar rahattır. Pelet kazanı otomatik olarak yakıt alır bunun yanında ateşleme otomatiktir. Ayrıca sistem pratik olarak kendi kendini temizler. Önerilen servis bakımları dışında, yılda bir veya iki kez kül kutusu boşaltılır. Sistem tamamen otomasyon uygulanabilir, termostatlar sayesinde ortam sıcaklığına göre yanar ve söner.
  • Manuel veya yarı otomatik ısıtma sistemleri; Yakıtın elle doldurulması gerekmektedir.

 

Kaliteli pelet yakıt nasıl anlaşılır ? Doğru yanma nasıl gerçekleşir ?

Isıtma amaçlı ahşabın mümkün olduğunca kuru olmasını öneririz. En az 2 yıl depoda kalmış ahşabın kullanılması durumunda maksimum güç çıkışı ve kazanın mümkün olan en uzun kullanım ömrü elde edilir.

Aşağıdaki grafikte, su içeriğine göre ahşabın enerji içerikleri gösterilmektedir. Artan su içeriği = düşen enerji verimliliği demektir.
Örnek:
%12 – %20 su içeren odunun özgül enerjisi 4 kWh / 1kg odun
%50 su içeren odunun özgül enerjisi 2 kWh / 1 kg odun

Taze odun kötü yanar ve az ısıtır, çok fazla duman çıkarır ve kazan ile bacanın ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Kazandan gelen güç çıkışı %50’ye kadar düşer ve yakıt tüketimi iki katına çıkar.

Pelet Yakıtlı Cihazlar da yaşanılan olası sorunlar ve bu sorunlar için genel öneriler.

  • Tek cidarlı baca borusu kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni, tek cidarlı baca borusunun çift cidarlı baca borusuna göre çok daha hızlı ısınması ve ısının baca çekişi oluşturmasıdır.
  • Özellikle dış hava sıcaklığı 8 derecenin altındaysa, cihazınızı yakmadan 24 saat önce yakıtınızı kapalı  alana getirmenizi öneririz.
    Nemli yakıt veya yüksek nem içeriğine sahip ahşabın yakılması veya ateş yakılması zordur. Ahşabın kuru görünmesi veya kaliteli bir satıcıdan alınmış olsa bile, kuru olduğu veya yanmaya uygun olduğu anlamına gelmez.
    Yakıt duman çıkarırsa, keskin bir koku veya sobanızda siyah bir katran belirirse, yakıt kullanıma uygun değildir ve tekrar yakmaya çalışmadan önce aylarca kuru bir depoda bekletilmesi gerekmektedir. Bu tip yakıtların sürekli kullanılması cihazınıza ve bacanıza zarar verebilir.
  • Sobayı yakmaya çalışmadan önce havalandırma delikleri açılacak şekilde ayarlanmalıdır. Ateş,  kuru çıra (çubuklar veya hafif yumuşak odun parçaları) ve çakmak kullanılarak başlatılmalıdır.
  • Doğal Ateş çakmakları, Parafin-Mum bazlı Ateş Çakmaklarından daha uzun süre yanar ve daha az duman üretir. Alevler sönene kadar çıranın yanmasına ve çıranın kırmızı parlayan közlere dönüşmesine izin verin, ancak o zaman ocak kutusuna taze yakıt eklemek için kapı açılmalıdır. Yangın kutusunun alevlerin mevcut olduğu dönemlerde açılması tehlikelidir ve özellikle cihaz ve baca optimum sıcaklığa ulaşmadığında duman sızıntısı meydana gelebilir.
  • Nominal gücü 5kw’ın üzerinde olan herhangi bir ocakta, sobaya kalıcı bir hava kaynağı sağlamak için odaya harici bir hava menfezi takılmalıdır. 
  • Ilık havanın bacadan geçmesini sağlamak ve bacada oluşan yoğuşmayı temizlemek için ocağı yakmadan önce 20-30 dakika sobanın kapağını birkaç inç açmanızı öneririz. Sobanız kullanılmadığında, odadaki sıcak havanın içeri girmesine izin vermek için havalandırma deliklerini açık tutmanızı öneririz. Dış sıcaklık çok sıcak veya çok soğuksa, ilk yaktığınızda zayıf çekiş yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, baca içindeki ve dışındaki hava basıncındaki farktır. Bu durum meydana gelirse, baca çekişi oluşturmak için bol miktarda başlangıç ısısı ile iyi bir ateş yakmak için daha kuru çıra gerekir.
  • Banyolar dahil mülkünüzün herhangi bir yerinde aspiratör varsa, aspiratörün çalışması sırasında veya aspiratörün çalışması sonrasında duman dökülmesi yaşayabilirsiniz. Mülkünüzden havanın çıkarılması, oda ile sobanın ateş kutusu arasındaki hava basıncında bir denge oluşturabilir. Sonuç olarak, kapıyı açtığınızda, ateş kutusunun içindeki hava, hava basıncını dengelemek için odaya fırlayacaktır.
  • Ocakta veya bacada duman varsa ve kapı açılırsa, odaya sıçrayabilir. Buna geri şişirme denir. Kapının yavaş açılması dumanın dışarı çıkmasını ve  geri üflemeyi azaltacaktır.
  • Kurulum işlemi sırasında soba için yeterli kalıcı hava monte edilmelidir, bu herhangi bir emiş cihazı ile hesaplanmalıdır, malın yaşı, yalıtım özellikleri dikkate alınır. Lütfen bu konuda tesisatçınızdan tavsiye alınız.

Kötü çalışmanın başlıca nedenleri:

  • Hızlı / Agresif Yakma: Kapıdaki halat contalarında üst üste binme, düzleşme veya kopma olup olmadığını kontrol edin. Baca çekişini kontrol edin ve aşırı çekiş varsa bir baca çekiş dengeleyici takın. Yakıt varsa çok fazla miktar veya çok fazla yakıt türü, örneğin yüksek sıcaklık Antrasit.
  • Düşük Isı Çıkışı: Yetersiz baca çekişi – baca / baca yüksekliğini artırın. Bacada/bacada tıkanıklık veya kırılma olup olmadığını kontrol edin. Düşük nem içeriğine sahip kuru, tecrübeli ahşabı yakın. Cihaz kontrollerinin kullanımını kontrol edin.
  • Cam pencere(ler)in kararması: Yüksek nem içeriğine sahip ahşaptan kaynaklanabilir ve kirli yakıttan kaynaklanabilir. Kapı contasındaki örtüşme veya kötü kapı contası neden olabilir. Yetersiz baca çekişinden kaynaklanabilir (yukarıya bakın). Cihazın sürekli düşük sıcaklıkta çalıştırılması. Baca borusu termometresinin takılması, optimum performansa ulaşılmasını sağlayacaktır.

Sağlık ve Güvenlik

  • Kurulum, üreticinin talimatlarına ve yerel bina yönetmeliklerine uygun olmalıdır.
  • Sobayla ilgilenirken daima uygun eldivenler giyin.
  • Sobayı kütük/ahşap ile aşırı doldurmak (fazla ateşleme) hem tehlikelidir hem de sobaya zarar verebilir ve bu da garantiyi geçersiz kılar.
  • Soba kapağını açtığınızda, kütüklerin ve sıcak kalıntıların ocaktan size doğru yuvarlanabileceğini unutmayın. Alevler yüksekken asla kapıyı açmayın.
  • Hem çalışırken hem de çalışmıyorken ocak kapısının daima kapalı olduğundan emin olun.
  • Baca veya baca temizliğinizi 12 ayda bir yaptırmanızı tavsiye ederiz.
  • Ateşi yakmak için asla yanıcı sıvılar kullanmayın.
  • Alevler yüksekken asla kapıyı açmayın.
  • Ocağın üzerine veya içine asla gaz çakmağı, TV uzaktan kumandası, yanıcı sıvılar vb. gibi patlamaya neden olabilecek nesneler koymayın. Sobanın üzerine veya yanına asla yanıcı nesneler koymayın.
  • Boyayı çıkarabileceğinden sobayı temizlemek için asla alkollü içecekler kullanmayın.
  • Seramik camı veya sobayı temizlemek için asla aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanmayın.

Aşağıdaki makalemize göz atmak istermisiniz?

Kombi 24 Saatte Ne Kadar Yakar?, 1 Haftada, 1 Ayda kaç m3 tüketir? Enerji Tüketim
Kombi 24 Saatte Ne Kadar Yakar?, 1 Haftada, 1 Ayda kaç m3 tüketir? Enerji Tüketim
0 0 Oylar
Makale Puanı
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi duymak isteriz, lütfen yorum yapınx