Radyatörler Neden Pencere Altına Takılır

Pencerenin altına takılmış bir panel radyatör

Radyatörler neden pencerelerin altına takılır?

Evinizin odalarına bakarsanız, radyatörlerin pencere altında olduğunu göreceksiniz. Peki radyatörler neden pencere altına takılır ? Radyatörlerin pencere altlarına takılmalarının oldukça iyi bir nedeni var, ancak artık modern evler için bu nedenler geçerli olmayabilir.
Bu makalede, radyatörlerin neden genellikle pencerelerin altına takıldığına ve radyatörlerinizin takabileceğiniz diğer bazı yerlerden bahsedeceğiz.

Merkezi ısıtma sistemleri ilk yapıldığı dönemlerde, dönemin evlerinde odaların en soğuk kısmı pencerelerin etrafıydı. Merkezi ısıtmadan kasıt evin herhangi bir yerinde bir kazanın çalışması ve bu kazanla evin diğer odalarının ısıtılması kastedilmektedir. Şu anda ülkemizde evlerde ısıtma büyük oranla kombilerle yapılmaktadır.

Eski evlerin ısı camları, çift veya üçlü camlı pencereleri yoktu, bu yüzden tek camlar odanın soğumasına neden oluyordu. En büyük ısı kaybının yaşandığı bölümler camlar ve pencerelerdi.

Bu nedenle, radyatörlerin odanın en soğuk kısmına yani pencerenin altına yerleştirilmesi mantıklıydı.


Termodinamik yasaları nedeniyle soğuk hava düşer ve sıcak hava yükselir. Bu, çoğumuzun okulda öğrendiğimiz bir şey ve radyatörlerin neden pencerelerin altında bulunduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

Sıcak hava radyatörden yükseldikçe, pencereden gelen soğuk havayı, sıcak hava kırar ve iter odanın içinde çok daha verimli bir şekilde dolaşır. Bunun yerine odanın ortasına bir radyatör yerleştirseydiniz, ısı odayı doldurmazdı. Bu teori günümüzde pekte geçerli değil, çünkü pencerelerimiz eskisi kadar kötü değil.

Isıtma radyatörlerinin neden pencere altlarına takıldığını anlatan bir makale
Isıtma radyatörlerinin neden pencere altlarına takıldığını anlatan bir makalemiz


Birçok radyatörün burada başka bir pratik nedenden dolayı konumlandırıldığı düşünülmektedir. Pencerenin altındaki alan nadiren mobilya için kullanılır. insanlar pencerenin önünde durup dışarı bakmak isterler. Bu nedenle, pencerenin altındaki duvardaki bu alan bir radyatör için çok pratik bir yer gibi görünür. Aynı zamanda bir pencerenin altında bir duvarın ortasından daha az fark edilir.
Günümüzde pencerelerimiz çok daha verimlidir. Birçok evde çift cam, ısı cam vardır. Kapı, pencerelerin etrafında daha küçük boşluklar vardır. Bu nedenler radyatörlerimizi istediğimiz yere konumlandırma konusunda artık çok daha fazla seçeneğimiz olduğu anlamına geliyor.

Radyatörleri Pencere altlarına takmak halen mantıklı mı?


Bu uygulama hala mantıklı mı? Evinizin konumu, izolasyonu bunu belirleyecek en büyük etkenlerdir.

  • Evde hala tek camlı ahşap pencereleriniz varsa, maksimum sıcaklık ve verimlilik için peteklerinizi pencere altlarında tutmanızı öneririz. Ancak, pencerelerinizin çift cam, ısı cam gibi özellikleri varsa radyatörünüz için başka alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.
  • İyi yalıtılmış evlerde yani son yirmi yılda inşa edilen bütün evlerde radyatörlerinizin pencere altlarında olmasının pek bir faydası yoktur. Yalıtımlı camlar sayesinde artık bu sıcak hava perdesini yaratmanıza gerek yok. Petekler odanın diğer tarafında da etkilidir. Bu yüzden dilerseniz evinizin estetiğine göre konum belirleyebilirsiniz.

Petekler evde başka nerelere takılabilir ?

Petekleri tercihen duvardan 3 ila 4 santimetre uzağa ve yerden en az 10 ila 15 santimetre uzağa yerleştirin.
Petekler sadece ısıtma amaçlı değil, aynı zamanda estetik bir amaca da hizmet ederler . Peteklerinizin nerede en iyi izlenimi verdiğini düşünün. Bazı yerlerde radyatörleriniz tüm dikkati çeker , bazılarında ise çevreye uyum sağlar. Seçtiğiniz radyatör tipinin koymak istediğiniz yere uygun olduğundan emin olun .


Yeni bir yer seçerken, mekanda sahip olduğunuz veya sahip olacağınız mobilyaları düşünmenizi öneririz. Bir radyatör asla mobilyalarla engellenmemelidir, çünkü verimi ciddi oranda düşürecektir.

Yani, örneğin, radyatörünüzün önüne bir kanepe koymak hiç de faydalı olmayacaktır. Çıplak ve ona karşı az mobilya olan bir duvar bulmaya çalışın. Radyatörün üzerindeki duvarda bulunanlara da dikkat etmelisiniz. Plastik raflar veya değerli bir resim, tablo cihaza çok yakın yerleştirilirlerse sıcaklıktan zarar görebilirler.

Son olarak, kendinizi yatay bir radyatörle sınırlamanız gerekmez. Çok fazla duvar alanınız yoksa, dikey bir radyatörde takabilirsiniz.

Aşağıdaki faydalı yazılarımıza göz atabilirsiniz

Radyatör Havası Nasıl Alınır ?

Evim Neden Isınmıyor ?

Radyatörler Neden Pencere Altına Takılır” yazısında bir düşünce

  1. Kombilerde Basınç Düşmesi | Doğalgaz - Tesisat Malzemeleri diyor ki:

    […] büyük çoğunluğu neredeyse her zaman görünür yerlerdedir. Özellikle, tesisat borularının radyatörlere bağlandığı noktalarda su sızıntısı meydana gelir. Radyatör ve vanalar herhangi bir […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir